lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kokonaiskolesterolini on koholla - uhkaako infarkti? Kahviko tukkii suonet vai mikä miestä vaivaa?

Kävin mittauttamassa veriarvoni viime keskiviikkona (2.4.2014). Ohessa osa veriarvoistani, kolesteroliarvoni ja triglyseridit:

Tutkimus Tulos Min Max Yksikkö
Kolesteroli 5.2 5.0 mmol/l
Kolesteroli, HDL 1.8 1.0 mmol/l
Kolesteroli, LDL 3.0 3.0 mmol/l
Triglyseridit 0.98 2mmol/l

Terveystalon laboratorioportaalin minimi- ja maksimiarvot ovat linjassa 'virallisten' mm. Suomen Sydänliitto ry:n suosittelemien tavoitearvojen kanssa:

Suomen Sydänliitto ry - Kolesteroli kohdalleen

Valtava pettymys siis! Kuvittelin olevani superhyvässä kunnossa, mutta kokonaiskolesterolin oli 5,2 mmol/l (0,2 mmol/l) yli tavoitearvon ja LDL-kolesteroli niukin naukin tavoitearvossa. Maailmanloppu! Vai onko sittenkään? 

Ensimmäinen asia mikä tuli mieleen - miksi ihmeessä arvoni poikkeavat ihannearvoista? Liikun paljon, jopa kahdeksan kertaa viikossa ja syön todella terveellisesti - käytännössä pelkästään kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja, vältän punaista lihaa, syön paljon kalaa ja vihanneksia ja niin edelleen. Sitten muistin että kahvissahan on kolesterolia, ja papukahvissa erityisesti. Ja koska juon paljon papukahvia (sekä töissä että kotona on papukahvikoneet), helposti 5 - 6 kuppia päivässä, päättelin että se mahtanee olla syynä? 

Kahvikoneeni, Jura J9 (kuvan lähde: Crema)
Ja todellakin - Terve Media Oy:n tuottama ja luotettavan tuntuinen Tohtori.fi sivusto tietää kertoa että juurikin tuo juomani määrä kahvia nostaa veren kolesterolipitoisuutta, kts. Tohtori.fi - Kolesteroli. No, mikäpäs siinä sitten: pitänee siirtyä suodatinkahviin, vähentää kahvinjuontia tai tehdä molemmat niin pääsisin silloin tavoitearvoon ja sen alle... huokaus. Enhän minä niin halua tehdä!

Iski kiukku, mitäs jumalan sanaa nämä kolesteroliarvot oikein ovat!? Mistä ne ovat tulleet, ja mitä sanoo tuorein tutkimus? Aloitin armottoman googlettamisen.

Kävikin pian ilmi, että kolestorilla ja sydän- ja verisuonisairauksilla on havaittu yhteys, mutta suositukset perustuvat jo n. 30 vuotta vanhoihin tutkimuksiin, kts. mm. Cholesterol Facts vs. Myths ja Kolesteroli - uutta tietoa

Tuoreimmat tutkimustulokset viittaisivat siihen, että kokonaiskolesterolin ihannearvo pitäisi olla nykysuosituksia suurempi, näin väittää mm. norjalainen, laajaan aineistoon perustuva tutkimus Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Tämän tutkimusen tulokset ovat minulle kovasti mieleen, sillä aineistosta käy ilmi, että pienin kuolleisuus on miehillä joiden kokonaiskolesterolin arvo on välillä 5,0-5,9 mmol/l, ja tuohon väliin minulta mitattu arvo 5,2 mmol/l osuu. Olenkin siis superterve?

Mutta mitäs noista veriarvoista saisi muuta irti? Esim. kuinka kova riski minulla on saada aivo- tai sydäninfarkti? Kertovatko arvot riskistäni sittenkään mitään?

Kertovat toki. Infarktiriskin ennustamiseen on tuoreimmissa löydetty parempiakin mittareita kuin kokonaiskolesteroli tai 'paha' LDL-kolesteroli, mm. HDL-kolesterolin ja kokonaiskolestereolin suhde sekä erityisesti triglyseridien ja HDL-kolesterolin suhde ovat huomattavasti parempia indikaattorieita kohonneesta riskistä, ainakin mitä Harvardin yliopistoon on uskominen.
Better Know Your Triglyceride/HDL Ratio if You Want to Prevent a Heart Attack

HDL/kokonaiskolesteroliarvoni on 0,35 (yli 0,24 on ideaalinen), triglyseridien ja HDL:n suhde puolestaan 1,25 (alle 2 on ideaalinen). Nyt tuntui jo tosi hyvältä!

Vielä halusin saada yhden mielipiteen - tein infarktiriskiarvion Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-laskuri:lla, tulokset alla olevassa kuvassa


Ehkä näiden riskien kanssa vielä miten kuten pärjää?



Odotan mielenkiinnolla kommenttiasi tästä blogista, ja voit vapaasti lähettää minulle ideoita tai toiveita blogin sisällöksi!

Seuraavan blogimerkintäni julkaisen ti 8.4 - siinä pohdin digitaalista silmäniskua ;)

Digiterveysterveisin,

Pekko

digiterveys@gmail.com

6 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi tietää laajemmin, mitä tuo terveellisesti syöminen ja liikunnat tarkoittavat. Eli lukisin mielelläni vaikkapa viikon ajalta sekä ruoka- että liikuntapäiväkirjan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Helsu! Noista tulee kyllä huomattavasti tarkemmat päivitykset kun ehdin ne blogit tässä tehdä, palataan myöhemmin asiaan!

      Poista
  2. Join the club... Minulla myös on perinnöllinen taipumus korkeisiin kolesteroliarvoihin. Ja kokemusta niiden hallitsemisesta ruokavalion avulla jo viideltätoista vuodelta ;)

    Ei ehkä kannata verrata kolesteroliarvojaan muihin länsimaalaisiin, jos pyrkii hyvään terveyteen. Luonnon kansoilla kolesterolit on tasoa 3-4 tai jopa alle sen, mitä mielestäni voi pitää luonnollisena tasona? Kolesteroliarvoihin vaikuttaa kolesterolin aineenvaihdunta kokonaisuudessaa, eli saaniin lisäksi se, miten se poistuu elimistöstä. Kolesterolin poistumista elimistöstä parantaa runsas liukoisen kuidun saanti. Luonnonkansoilla liukoisen kuidun saanti on moninkertainen meihin länsimaalaisiin verrattuna. Ennen kuin nykyiset hedelmätja viljat jalostettiin, oli kasvisruuan liukoisen kuidun pitoisuus paljon suurempi. Vähärasvaista riistalihaa taas metsästäjä-keräilijät syövät melko harvoin pieninä määrinä ja maitotuotteita eivät lainkaan.

    Itse olen saanut pudotettua kokonaiskolesterolin 6.2:sta alle viiteen ruokavaliomuutoksella. Parhaat arvot saan, jos en syö lainkaan lihaa ja maitotuotteita. Puhdistettujen viljojen ja sokereiden poisjättäminen ruokavaliosta varmaan auttaisi myös, mutta ihan kokonaan niistä on vaikea päästä eroon, ainakin jos on tällainen sokerihiiri :) Mutta ehkä sulla olisi siihen itsekuria?

    Aino

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aino, tuon luonnonkansojen kolesterolin bongasinkin ja noin alhaiset arvot ovat länsimaisten ihmisiin kohdistuvien tutkimusten ulkopuolella. Olisikin mielenkiintoista tehdä tutkimus jossa isolla otannalla olisi noin alhaiset kolesterolit ja selvittää sitten kuolleisuus. Yli 5 miehillä ja yli 6 naisilla voi olla jotain muuta suotuisia, kuolleisuuteen vaikuttavia tekijöitä, johin norjalaistutkimus ei tainnut ottaa kantaa. Itsekuria on ja viljat ja sokerit on enää aivan minimaalinen osuus ruokavaliota pl maitotuotteet, ehkä niitä voisi vähentää. Enemmän nyt ajattelin tutkia tuota triglyseridiä (saada sen mahdollisimman alas) ja HDL:ää (saada sen mahdollisimman ylös)

      Poista
  3. Oletko Pekko tutustunut Ann Fernholmin kirjaan "Totuus hiilihydraateista - Mitä jokaisen karppaajan tulisi tietää"? Voin suositella kirjaa, ja Ann myös bloggailee melko aktiivisesti osoitteessa http://ettsotareblod.se (tietenkin ruotsiksi :-)

    Hänellä oli muistaakseni siinä teoria jonka mukaan kohonnut verikolesteroli voisi johtua kahvista myös epäsuoralla mekanismilla, jotain suuntaan koffeini kohottaa verisokeria jonka jälkeen maksa muuntaa sokeria kolesteroliksi vereen. Tai jotain siihen suuntaan.

    Yleisesti Fernholmin mukaan sokerin syönti kohottaa verikolesterolia, eikä niinkään (paljon) kolesterolipitoisten ruokien syöminen. Mene ja tiedä.

    Tässä linkki kirjaan: http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=912

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos, enpä ole ehtinyt vielä perehtyä, mutta pitää ehdottomasti tutustua!

      Poista

Digiterveys-blogini tarkastelee digitaalisen vallankumouksen vaikutusta terveyteen laajalti, mutta myös omakohtaisesti.

Pekko Vehviläinen

Olen koulutukseltani tekniikan tohtori ja lajivalmentaja (ju-jutsu), opiskelen ravintotieteitä yliopistossa sekä kuntoilen myös intohimoisesti! Haluan kertoa sinulle informatiivisesti terveyden digitaalisesta murroksesta. Tarkastelen blogissa uusimman teknologian vaikutusta omaan itseeni ja haluan tuoda omat kokemukseni sinunkin kommentoitavaksesi. Tervetuloa mukaan!

HeiaHeia!-treenilokini

Endomondo-lokini

Suosituimmat artikkelit

Networkedblogs

Sisällön tarjoaa Blogger.